V dnešní době neustále hledáme nějaké nástroje, jak zařídit, abychom měli více času, nebo jsme toho mohli alespoň více stihnout. Přinášíme 5 jednoduchých tipů, které pro Vás mohou být účinnými pomocníky.

1. Ranní nastavení
Ranní nastavení na nový den je jednou z nejdůležitějších činností. Díky tomu, že si ráno sesumírujeme, jak chceme dnešní den využít a co všechno chceme stihnout, víme, kam směřujeme a čeho chceme dosáhnout. To je první předpoklad toho, že svůj čas budeme během dne využívat efektivně.

2. Rozhodnutí, co je priorita
Když máme nastavený směr našeho dne, je důležité si jednotlivé cíle nebo činnosti rozplánovat. Zde bývá často kámen úrazu v tom, že máme priorit příliš mnoho.

Abychom si mohli vybrat, co je pro nás opravdu důležité, stačí využít jednoduché pravidlo 20/80. Tedy stanovit si 20 % činností, které nám přinesou 80 % výsledků – to jsou ty důležité činnosti, které pro nás mají největší efekt.

3. Zacílení
Když už víme, co od sebe dnešní den očekáváme a víme, jaké úkoly jsou pro nás prioritní, je třeba se na ně zacílit. To znamená, že se musíme soustředit jenom na tu konkrétní činnost, kterou právě děláme (ideálně si u toho vypnout zvuk u telefonu a udělat podobná opatření, aby nás nic nevyrušovalo).

Jednoduše si vytvořit takové pracovní prostředí, kde se můžeme věnovat tomu, čemu potřebujeme a budeme na to mít klid, protože každé vyrušení nás stojí energii a čas se opět do rozdělané činnosti vrátit a naladit na ní opět náš mozek.

4. Obnova energie
Pokud děláme souvislou činnost, která trvá delší dobu, nebo která Vás moc nebaví, je velmi důležité naplánovat si pravidelné přestávky (klidně si můžete nastavit upomínku v mobilu, abyste nemuseli myslet na čas pauzy). Dát si pauzu je důležité pro obnovu naší energie. Ideální je se protáhnout, projít se – což pomůže našemu tělu i po fyzické stránce.

Abychom ulevili našemu mozku, je ideální pauzu využit pro nějakou odlišnou činnost. Abychom se od práce na počítači neodreagovávali např. brouzdáním na internetu nebo na sociálních sítích. To máme sice pocit, že odpočíváme, ale mozek zaměstnáváme v podstatě stejnou činností, což nám při obnově energie příliš nepomůže. Pokud budeme dobře regenerovat, bude se nám práce dělat s větší chutí a bude nás méně unavovat.

5. Uzavření dne
Pro to, aby naše hlava mohla „vypnout“ je důležité si svůj den zhodnotit, čímž si ho uzavřete. To je samozřejmě ideální večer, nicméně můžete tak končit např. svojí pracovní část dne. Když si den ukončíme, bude mít naše hlava mnohem menší tendenci, se k práci vracet.

Toto je několik základních technik, jak pracovat efektivněji, lépe využívat svůj čas a více ulevit své mozkové činnosti. Protože když nás nebude práce tolik vyčerpávat, budeme mít více energie pro jiné aktivity a také získáme více času pro sebe.

 

Pokud se Vám naše články líbí, staňte se fanouškem naší stránky na facebooku a žádný zajímavý článek už Vám neunikne.